AV. ALİ KEMAL YILMAZ BAYRAKTAR'LA HATIRALARIN IŞIĞINDA MAZİYE YOLCULUK… (EĞİTİMCİ ŞAİR-YAZAR M. NİHAT MALKOÇ'UN MAKALESİ)



A.Kemal-Yılmaz BAYRAKTAR ve M.Nihat MALKOÇ birlikte görülülüyor

Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, aktif ve girişimci bir avukattır. Gençliğinden bugüne kadar Trabzon için çok şeyler yapmıştır. Fakat gösterişi ve reklamı sevmediği için, yaptıkları Trabzonlular tarafından pek bilinmemektedir.

Bugünkü gençlerimizin onun gayretlerinden ve fedakârlıklarından haberdar olması gerekir. Çünkü o, günümüz gençliğine model olması gereken, yoklukta sabreden, varlıkta şükreden örnek bir insandır. Gençlerin, onun hayatını yansıtan "KTÜ'nün Kuruluşu" adlı kitabındaki hatıraları okumasında pek çok fayda vardır.

O, adı geçen kitapta sadece KTÜ’nün kuruluşunu değil, Trabzon için yaptığı birçok hizmeti de anlatmaktadır. Yarım asır evvelki zorluklar ve kalkınma hamleleri bu kitaptan öğrenilebilir.

Ali Kemal Bayraktar'ın ilkokuldan üniversiteye kadar hayatına dair bilgi ve hatıraları "KTÜ'nün Kuruluşu" adlı kitaptan öğreniyoruz. O, ilkokula Kaledibi İlkokulunda başlamıştır.

BAYRAKTAR'IN O YILLARA DAİR İZLENİMLERİNİ "KTÜ'NÜN KURULUŞU" ADLI KİTABINDAN AKTARIYORUZ:

"Aradan yıllar geçti. Yeniden Trabzon’a Şiran Zimon Köyünden aynı şartlarla geldik. Trabzon’da bir ev kiralandı. Kaledibi İlkokuluna kaydedildim. Babam Fehmi Ağa, hapishane idaresi tarafından çok sevildiği için yarı ev, yarı hapishane kalabiliyordu.

Gülbahar Hatun Camii'nin Erdoğdu tarafında tutulan evimizle Zağnos Köprüsü arasında mezarlık ve ağaçlıktan, insanlar karanlık yaklaşınca geçmekten çekinip korkarlardı. Cami ile Erdoğdu arası da şimdiki oto yolunun etrafı tamamen boş, tarla ve çimen idi. Buraların bir kasabadan farkı yoktu.

Karne tatilinden sonra ikinci devrede, Erdoğdu İsmetpaşa ilkokuluna nakledip Çamlık’taki Torullu Mustafa Dayı denen babamın ahbabının evinden okula devam ettik. Nur içinde yatsınlar. Hanımı bizi evladı gibi baktı. Şimdi bu fedakârlıkları, kardeş hanımları bile yapmıyorlar. Çamlık’tan okula 4-5 talebe yürür gidip gelirdik. Koskoca Çamlık Mahallesinden ilkokulu okuyabilen beş kişiyiz. O zamanki Anadolu insanı, vilayet insanı, köy insanı ve okutabildikleri evlat sayısı bu!... Ya şimdi? Kıymetini bilen var mı?”

Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’ın babası Fehmi Ağa her yönüyle sıra dışı bir insandı. Bir ayağı Trabzon'da, bir ayağı da Gümüşhane (Torul)'deydi. O, daima zalimlerin karşısında, mazlumların yanındaydı. Zira garibanların hamisiydi. Onun dillere destan bir de atı vardı. Bu at, onun için bir can dostu hükmündeydi. O, bir attan öte, ketum bir sırdaş ve insanlardan çok daha cana yakın bir arkadaştı. Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’ın, yiğit babasına olan saygısı ve hayranlığı çok büyüktü.

O, böyle bir babanın evladı olduğu için gurur duymaktadır. O, "KTÜ'nün Kuruluşu" adlı kitapta babasına dair birçok bilgiye ve hatıraya yer vermektedir:

"Karaçukurlu Fehmi Ağa" Avukat Kemal’in babasıdır. 1894 Torul Karaçukur Köyü doğumludur. Babası Bayraktaroğlu 1840 doğumlu Hasan Ağa'dır. Annesi Beşikdüzü Vardallı Köyü Hacı Hasanoğlu Kamil Ağa kızı Kadın’dır.

Dört yaşlarında anneden yetim kaldı. Ablası Gülizar tarafından bakıldı. Büyütüldü. Yalakyurt Yaylası At Meydanı'nda at binerek ve silahla nişan talimleriyle büyüdü.

Zamanın en güzel, çok cesaretli çocuğu idi. Komşu Rum köylerinin baskın ve tacizlerine karşılık veren büyüklerinin arasında sefer denemelerine katıldı.

İlk gazası Torul üçüncü beylerinden Asım'ı esir alan ve değirmen su oluğuna atan Eşkine Rumlarının köyünü Torul delikanlısı ve kendi köylüleriyle basıp intikamını almak oldu. Rus işgalindeki Torul Köprübaşı'nda Ruslara gece baskınına liderlik yapıp galip geldiler. Rus askerinin yiyecek ambarını teslim alıp Torul ve Kürtün köylerinin açlık çeken halkına dağıttılar. Karaçukur köy delikanlıları ve bitişik köylerden milis ve korunma teşkilatı kurmuşlardı. Kumanda Fehmi Ağa (Bayraktar) da idi.

Rus askerlerinin çekilişinde, Zigana Köyü yakınında akraba grubu ve Vakfıkebir'den Karaağaç köylü Mehmet ile askerin önünü kestiler. Çatışmada Mehmet şehit düşüp, Rusları teslim aldılar. Rus tüfekleriyle atları ve tombul mermi alınabilmişti.

Fehmi Ağa henüz 15-20 yaşlarındayken bölgenin koruyucu delikanlısı, muharibi ve de sevgilisi idi." (KTÜ'nün Kuruluşu, Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, s. 1, Sonhaber Matbaacılık, 2009)

27.06.2017

Yorumlar