TRABZON'UN EN YAŞLI GAZETECİSİ ve GAZETE SAHİBİ AV. ALİ KEMAL YILMAZ BAYRAKTAR, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI



Hakk'ın rahmetine kavuşan Trabzon'un en renkli isimlerinden biri olan Avukat Ali Kemal Yılmaz, bu gün Trabzon'da son yolculuğuna uğurlandı.


GÜLE GÜLE, UĞURLAR OLSUN TRABZON SEVDALISI DAVA ADAMI...

Trabzonsporlu eski futbolcu Muzaffer Bilazer'in de kayınbabası olan merhum Bayraktar'ın cenazesi, bugün (27.06.2017 Salı günü) Trabzon İskender Paşa Camii'nde, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Bostancı Aile Kabristanlığı'nda toprağa verildi.

GAZETECİ AVUKAT ALİ KEMAL YILMAZ BAYRAKTAR KİMDİR?

1947 yılında talebe olduğu yıllarda Ankara'da çıkan "Bayrak" mecmuasında yazılar yazan, ardından Trabzon Fuarı'nın Kuruluşunu yapan ve KTÜ'nün Kuruluş Çalışmalarını bir heyet marifetiyle organize eden Trabzon Barosu avukatlarından Av. Bayraktar, Muhtaç Talebe Yurdu'nu kurup 'Bayraktar' adlı gazeteyi de açmıştı.  

KTÜ ve Trabzon Radyosunun kurulmasında aktif çalışmalar yapan Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar ayrıca,  'Savulun Amerikalılar Geliyor!' adlı makaleyi, daha sonra aynı ad altında kitaplaştırmış, "Trabzon ve Gümüşhane'nin Efsane Delikanlısı Karaçukurlu Fehmi Ağa" ve "KTÜ'nün Kuruluş Çalışmaları" adlı eseri büyük ilgi görmüştü.

Av. Bayraktar'ı Türkiye gündemine taşıyan gazetelerin manşetlerinde yer almasına neden olan ise yine kendisinin kurduğu 'Hayâ ve Edebe Aykırı Müstehcen Kadın Kıyafetlerinin Men'i Derneği' olmuştu. 

Bu dernekte kamu alanlarında kendi deyimiyle açık ve dar kadın kıyafetlerine savaş açan Bayraktar, feminist bir çok kişiyle de mahkemelik olmuştu... 

Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, bir asra yaklaşan yaşına rağmen hala daha Trabzon Adliyesi'nde davalara giriyordu. Ama O sadece bir avukat değildi. Trabzon'un yılmaz bir savunucusu, Üniversitenin bazı fakültelerinin ve TRT Trabzon Radyosunun kurulmasında büyük emeği vardı.

TRT'nin hazırladığı "Trabzon Basın Tarihi" Belgeseline çok önemli katkılarda bulunmuştu. Tecrübeli gazeteci Tahir Orhan'ın ifadesiyle "Ali Kemal Bayraktar'ın vefatıyla Trabzon, önemli bir hafızasını da kaybetti" demiştir.

Gazeteci Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar; toplumda hayâ ve edep dışı açık saçıklığın yaygınlaşmamasını önlemek ve toplumda dejenerasyona karşı toplumsal şuur oluşturmak amacıyla, "Hayâ ve Edebe Aykırı Müstehcen Kadın Kıyafetlerinin Men'i Derneği'ni kurmuştu.

27.06.2017

(1.Fotoğraf: Tahir Orhan, 2.Fotoğraf: M. Nihat Malkoç)

Yorumlar