"UYUŞTURUCU KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞI İNSANLIĞI TEHDİT EDİYOR"

26 HAZİRAN ULUSLARARASI UYUŞTURUCU KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE GÜNÜ

 
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal HAMZAOĞLU, '26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü' dolaysıyla yaptığı yazılı açıklamada:

"Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini ULUSLARARASI UYUŞTURUCU KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE GÜNÜ olarak belirlemiştir.

Bağımlılık, bir maddenin yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına devam edilmesi ve kullanmaya başladıktan sonra kişinin kendisini durduramamasıdır. Bağımlı kişi, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.

Madde kullanımının yol açtığı fiziksel hastalıklar çok çeşitlidir. Uçucu madde bağımlılığı, direk beyine etki etmesi sebebiyle, sinir hücrelerinde doğrudan harabiyete neden olarak geri dönüşü imkânsız beyin hastalıklarına yol açabilir. Damar yoluyla bağımlılık yapıcı madde kullananlar ise aynı zamanda AIDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hayatı ve toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara daima açıktırlar. Madde kullanımının neden olduğu, fiziksel hastalıklar bunlarla sınırlı kalmamakta, karaciğer ve böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ile depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara da yol açmaktadır.

Madde bağımlılığı, kullanılan maddenin ortaya çıkardığı yan etkilerle birlikte, yol açtığı sosyal sorunlar ve fiziksel hastalıklar da ele alındığında, bireysel ve toplumsal maliyeti yüksek hastalıklar arasında yer almakta ve tüm dünya genelindeki temel sağlık sorunlarından olmaya devam etmektedir.
 

ALO 191 DANIŞMA VE DESTEK HATTI, 7 GÜN 24 SAAT AÇIK VE ÜCRETSİZ

Uyuşturucu ile mücadele için yürütülecek faaliyetlerde toplumun doğru bilgilendirilmesi ve bu konuda desteğe ihtiyacı olanlara gerekli danışmanlık hizmetinin verilmesi amacıyla ALO 191 UYUŞTURUCU DANIŞMA VE DESTEK HATTI hizmete açılmıştır.

Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları temelde üç aşamada yürütülmektedir. Bunlar; önleme, tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyondur. Danışma hattı bu üç aşamayı da destekleyecek şekilde düzenlenmiştir.

Danışma hattı çalışanları; aile bireylerinin madde kullanımıyla hiç tanışmamaları için neler yapabileceklerini öğrenmek isteyen kişilerden, acil yardım almak için bu hattı arayan kişilere kadar oldukça geniş bir yelpazede her türlü duruma yönelik bilgi sahibi olabilmeleri ve doğru müdahale edebilmeleri amacıyla profesyonel bir eğitimden geçirilmiştir.

Arayan kişinin ihtiyacına yönelik operatörlerin irtibata geçeceği birimler (Sosyal Uyum Merkezi, Aile Hekimleri, Psikiyatri Klinikleri, AMATEM, İŞKUR Birimleri, Sosyal Yardımlaşma Vakıfları, Belediyeler, Narkotimler Ve Diğer Kolluk Birimleri vs.) sisteme tanımlanmış olup gerektiği durumlarda, konu hakkında görevlendirilmiş kişilerle irtibata geçilmektedir." dedi.

23.06.2017

Yorumlar