KTÜ'DE "MEHMED AKİF'İ DUYALIM" ÖĞRENCİ PANELİ GERÇEKLEŞTİ

İSTİKLÂL MARŞI'MIZIN ŞAİRİ BÜYÜK TÜRK AYDINI MEHMED AKİF ERSOY'UN ARAMIZDAN AYRILIŞININ 81. YILINDA DA UNUTULMADI

KTÜ'DE "MEHMED AKİF'İ DUYALIM" ÖĞRENCİ PANELİ GERÇEKLEŞTİ

TRABZON - Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) İstiklâl Marşı'mızın yazarı Mehmed Akif Ersoy'un aramızdan ayrılışının 81. yıl dönümünde öğrenci paneli düzenlendi.

 
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Prof. Dr. Hikmet Öksüz Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde, Akif'in bir çok yönü ele alındı.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz'un öncülüğünde gerçekleşen panel İstiklâl Marşı'nın iki kıtasının besteli, sekiz kıtasının ise Elif Aşçı tarafından okunmasıyla başladı.

Panelde konuşan KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mevhibe Coşar, Mehmed Akif Ersoy'un Türk Tarihi ve Edebiyatı'ndaki yerinden bahsederek panele katılan öğrencilere teşekkür etti.

 
"GÜNÜN 24 SAATİNDE MİLLETİYLE BERABERDİ"

Selin Sadiye Akça'nın başkanlığını yaptığı panelde, Dilek Al tarafından Günün Önemi, Betül Akbayır tarafından Mehmed Akif Ersoy'un edebî kişiliği ve Beyza Çavdaroğlu tarafından Safahat'ın bölümleri ele alındı.

"Mehmed Akif Ersoy'un Türklük Düşüncesi" üzerine konuşan Onur Büyük:

"Mehmed Akif'in bütün hayatı Türk milletiyle bütünleşmiş bir hayattır. Mehmet Akif, günün yirmi dört saatinde de milletiyle beraber olabilen, onun meselelerini kendi meselesi hâline getiren yeri doldurulması imkânsız büyük bir vatanperverdi." dedi.

 
"AKILCI DİNİN, GERÇEK İSLÂM OLDUĞUNU SAVUNUR"

Panelde; 'Mehmet Akif Ersoy'un İslâm Düşüncesi'ni ele alan Berkant Parlak:

"Mehmed Akif inandığı dinin bulunduğu durumu bir türlü kabullenemez, tarihe yön vermiş bir geçmişin özlemini çeker, inanç gerekliklerinin yerine getirilmeyişinden üzüntü duyar.

İbn-i Teymiye'nin 'Uydurulan ve indirilen din' ayrımında 'Allah-u Teâlâ tarafından indirilen din'in tarafında olan Akif; İmam Maturidî gibi Allah'ın varlığının akılla bilinebileceğini, Farabî gibi akılla dinin buluşturulması gerektiğini düşünür.

Mehmed Akif hurafelerden arınmış, akılcı dinin gerçek İslâm olduğunu savunur. Toplumdaki özellikle din eksenli sorunların üzerine yoğunlaşır ve bunları tenkit ederek doğruya sevk etmeye çalışır.

Batı'nın ilim noktasında takip edilmesi gerektiğini ifade eder ve Dünya İslâm Birliği düşüncesinin hayata geçmesi durumunda Müslümanların daha güçlü olacağını dile getirir." dedi

 
"MEHMED AKİF, MİLLETİNE AYNA OLMUŞTUR"

Panelde; "Mehmet Akif Ersoy'un Şiirlerinin Genel Karakteristiği" üzerine konuşan Umut Anıl ise:

"Mehmed Akif gördüğünü yazmış ve ayna olmuştur milletine. Aksaklıkları gösteren ve haksızlıkları haykıran bir ayna. İçerisinde bulunduğu zaman diliminin siyasi, sosyal ve toplumsal konularını şiirlerinde işleyen; yalnız geçmişin değil, bu günün ve aynı zamanda yarının şairidir.

Devletin ve milletin o en zor dönemlerinde mısralarıyla dayanma gücü ve cesaret aşılamıştır. Bir milleti şaha kaldırmıştır." dedi.

Panelin sonunda; kısa bir konuşma yapan KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı Başkanı Prof. Dr. Asiye Mevhibe Coşar, panelistlere katılım belgelerini, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz da hediyelerini verdi.

Etkinlik; toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

30.12.2017

Yorumlar