"FINDIK AĞAÇLARINI YETERİNCE SULUYOR MUYUZ?"
AKÇAABAT ZİRAAT ODASI BAŞKANI EYÜPOĞLU: "FINDIK
ÜRETİMİNDE ÖNCELİK; ZİRAİ İLAÇ KALINTISIZ ÜRÜN, BOL VERİM, YÜKSEK GELİR'DİR"
TRABZON - Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet
EYÜPOĞLU: "Sezon Boyunca Dönümde Su İhtiyacı Ortalama 550 Ton Olan Fındık
Ağaçlarını Yeterince Suluyor muyuz?"
AKÇAABAT ZİRAAT
ODASI BAŞKANI MUSTAFA HİKMET EYÜPOĞLU'NUN BASIN AÇIKLAMASI:
"Haziran
ayının ortalarına yaklaştığımız dönemlerde sahada ki gözlemlerimiz neticesinde
kivi, fındık, ceviz, üzüm ve diğer meyve ağaçlarında meyvelerin büyüme ve
gelişme sürecinde olduklarına şahit olduk.
Yetiştiricilik
açısından müdahalenin önemli olduğu bir döneme girmiş bulunuyoruz. Üreticilerin
alışkanlıklarından kaynaklı AZOTLU gübreler
ile tek tip gübre uygulama yanlışlıkları maalesef devam etmektedir. Bununla
birlikte bölgemiz açısından fırsat niteliğinde olan güneşli günler, yanlış
gübreleme ve susuzlukla birlikte adeta felaketi beraberinde getirebilmektedir.
Bu süreçte geç
kalmadan yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
1-Kompoze gübre kullanımına başlanmalıdır. Azot (N),
Fosfor (P), Potasyum (K) içerikli bu gübreler damla sulama yoluyla ya da
toprağa karıştırarak verilmesi gerekir.
2-Meyvelerin eşit irilikte olması, raf ve depo ömrünün
uzun olması için Kalsiyum içerikli gübreler kullanılmadır. (Kalsiyum nitrat
gibi...)
3-Fotosentezin dolayısıyla da bitkilerde besin maddesi
üretiminin temel taşı olan klorofilin yapısında bulunan Magnezyumun(Mg)
bitkilere verilmesi çok önemlidir. Daha koyu renkli ve sağlıklı yaprakların
varlığı verim ve kalite açısından önemlidir.
4-Bitkilerde az miktarda kullanılmasına rağmen
eksikliğinde ciddi verim kayıplarının yaşanmasına neden olan iz elementlerin
kullanımı da gerekmektedir.
Yapılan
araştırmalar sonucunda fındık bitkisinin haziran ayı süresince
terleme-buharlaşma yoluyla su kaybı 122
ton, kivi bitkisinin yaklaşık 121
ton, ceviz bitkisinin ise 145 ton
dur. Bu değerler iklim koşullarına, bitkinin taç yapısının büyüklüğüne bağlı
olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Haziran ayı
süresince yağışlı geçen günler hariç diğer günlerde bitkinin aylık kalan su
ihtiyacı çiftçiler tarafından temin edilmelidir. Aksi durumda meyve dökümleri,
küçük kalan meyveler, kalite ve verim de düşüşler yaşanacaktır. Ayrıca toprakta
bulunan besin elementlerinin bitkiler tarafından alınabilmesi ve bitki
içerisinde taşınabilmesi de yine suyun varlığına bağlıdır.
Güneşli havaların kuraklık ya da felaket değil, rahmet olduğu
bilinmelidir. Verim ve kalitenin olmazsa olmazlarından bir tanesi de güneş
ışığıdır. Suyun bir yerden başka bir yere taşınması çeşitli yöntemlerle
mümkündür; ancak güneş ışığı için böyle bir durum söz konusu değildir. Yapay
aydınlatma belirli ortamlarda ve belirli şartlarda sağlanabilse de maliyeti çok
yüksektir. İmkânı olan üreticilerimizin açık, sıcak ve güneşli giden bu günleri
sulama yaparak fırsata çevirmelerini tavsiye etmekteyiz.
Akçaabat bölgesinde
yaklaşık 90 Bin dekar dikili fındık alanı bulunmaktadır. Yıllık rekolte
verileri incelendiğinde ise dekarda ortalama 50 kg fındık üretimi yapıldığı
görülmektedir. Türkiye ortalamasının bile altında olan bu miktar sulama ve
sulamaya bağlı olarak gübreleme ile birlikte ivme kazanarak yükselişe
geçecektir. Daha önce ki deneyimlerimiz dekarda 120 kg fındık üreten
çiftçilerimizin verim miktarlarının ertesi yıl sulama ve gübreleme ile 200-250 Kg'ları
zorladığına şahit olduk. Bu verim artışında budama ve bitki koruma
tedbirlerinin katkısı olsa da aslan payı sulama ve gübrelemenindir.
"ZİRAİ İLAÇ KALINTISIZ ÜRÜN, BOL VERİM, YÜKSEK
GELİR"
İnsanoğlunun temel
ihtiyaçlarının başında hiç şüphesiz beslenme gelmektedir. Beslenme hayatımızı
idame ettirebilmemiz ve sağlıklı bir ömür sürebilmemiz açısından elzem bir
alışkanlıktır. Bu süreci yaşarken tükettiğimiz gıdaların kaynağının bilinmesi
ve sağlıklı olmaları çok önemlidir. Her ne kadar beslenme sürecinde ilk sorumlu
muhatap birey olarak kendimiz gibi gözükse de gıda üreticileri (çiftçiler),
gıda satıcıları da aynı ölçüde sorumluluk taşımaktadırlar, hele hele günümüz
dünyasında daha çok tüketim toplumu olduğumuz gerçeği göz önünde tutulursa
tüketici haricinde ki diğer paydaşlara çok daha önemli görevler düşmektedir.
Akçaabat Ziraat
Odası olarak, sebze ve meyve üreticilerine yaptığımız ziyaretlerde hastalık ve
zararlılarla mücadele konusunda alınacak tedbirler, yapılacak uygulamalar
hakkında kendilerine tavsiyelerde bulunmaktayız. Bu tavsiyelerin bir kısmı da
kimyasal mücadele yöntemi ile savaşımdır. Odamız olarak bünyemizde çalışan ve
BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ REÇETE YAZMA YETKİSİ olan iki Ziraat Mühendisimiz mevcuttur.
Bu yetkiye sahip ziraat mühendislerimiz gerek sahada ki ziyaret esnasında
gerekse üreticilerimizin odamızı ziyaretlerinde kendilerine yardımcı
olmaktadırlar. Üreticilerimizin yetiştirdiği ürünleri tüketici sağlığını tehdit
etmeyecek şekilde üretebilmeleri için Akçaabat Ziraat Odası olarak her türlü
teknik desteğe hazırız.
Unutulmamalıdır ki,
üretilen her türlü sebze ve meyvenin ilaç kalıntısı barındırmayacak şekilde
sofraya ulaştırılması; Yasal, Dini ve Vicdani Bir Mesuliyettir."
18.06.2018
Yorumlar
Yorum Gönder