EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: "MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE; ERKEN TEŞHİS, TEDAVİNİN BAŞARILI OLMASI İÇİN ATILAN İLK ve EN ÖNEMLİ ADIMDIR."
 
EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

TRABZON – Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nden Meme Kanseri ile ilgili olarak yapılan açıklamada: "Kanser taramalarınızı ÜCRETSİZ olarak KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Aile Hekimliklerinde yaptırabilirsiniz." denildi.

 
 
TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN MEME KANSERİ İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

"Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir.

RİSK FAKTÖRLERİ:

Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; 

-Obez veya aşırı kilolu olmak,

-Yeterli fiziksel aktivite yapmamak,

-Alkol kullanımı,

-lk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar,

-İlk adet yaşı: İlk âdetini erken yaşlarda görenler, (yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır.)

-Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır.

-Kadın cinsiyeti, ileri yaş,

-BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler,

-Meme kanseri öyküsünün bulunması,

-Göğüse radyoterapi almış olmak,

-Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi),

-Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

BELİRTİLER:

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.
    
TARAMA:

Dünya genelinde kanser hastalığının yükü her geçen gün artış göstermektedir. Yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir.  20 yaşından sonra meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanız önerilir. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması gereklidir. Ulusal kanser tarama programı önerilerine göre ülkemizde uygulanan meme kanseri tarama protokolü aşağıda yer almaktadır.

-20-40 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi

-40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.

Kanser taramalarınızı ÜCRETSİZ olarak KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Aile Hekimliklerinde yaptırabilirsiniz.
   
Erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır."

25.10.2018

Yorumlar